Motorsågsmassakern

Imorse vaknade jag 07.45 av att ett par gubbar lekte motorsågsmassakern utanför mitt fönster. Inte precis utanför men det lät som det. Dom håller tydligen på att fälla massa träd, men jag skulle helst vilja ha kvar dom där dom stod. Inte riktigt så jag ville börja min fredag..
Alva fick välling i sängen medan vi tittade på barnprogram och nu sitter vi i soffan och tittar vidare på Nyhetsmorgon.
När Alva senare ska sova middag så tänkte jag passa på att gå ut och gå. Hoppas också på att jag får sällskap.
Senare i eftermiddag ska vi åka hem till mamma och pappa för att spendera natten där. Lyxigt! Alva ska nämligen få ha lite ensamtid med mormor och morfar medan jag hjälper till med håruppsättningar till ett bröllop imorgon.

Torsdagsmys ♥



Tillbaks till skolbänken

Ja, ni läste rätt! På tisdag är det dags för min första skoldag. Det är en introduktion om hur kurserna kommer att se ut, hur upplägget ser ut och vi får gå igenom hur vi delar filer och så vidare.
Jag ska till en början läsa två kurser på 10 veckor nu fram tills lillebror är beräknad sen kommer jag ta en liten paus tills vi fått till en vardag och rutiner med den nya familjemedlemmen.

Jag satt och kikade på nätet och FY vad dyrt det är med kurslitteratur. Så år det någon som sitter på böckerna till Svenska B och Religionskunskap A så hojta gärna till!


Sovrutiner

Alvas sovrutiner har förbättras otroligt mycket den senaste tiden. Nu kan jag planera efter hur hon sover.
Hon vaknar allt mellan 07-08.30 på morgonen, sover "middag" ungefär två timmar någon gång mellan 10.30-12.30 (beroende på när hon vaknar på morgonen) och somnar för kvällen gör hon mellan 19-20.30. Jag trivs jättebra med dessa sovrutiner och det verkar Alva också göra. Allt vi har kvar nu är att lära henne att sova i sin säng.
Tror det kommer bli mest jobbigt för mig då jag vant mig vid att ha henne bredvid mig om natten och tycker det är supermysigt. Dock vet jag att Alva skulle sova bättre och mer ostört i sin egna säng. Vill gärna att det ska funka innan lillebror kommer då vi också hoppas på att ha flyttat till större så hon får ett eget rum.

Somnat på pappas arm ♥

Dumma tänder

I eftermiddag och under kvällen har Alva haft otroliga humörsvängningar. Ena stunden har hon varit sitt vanliga glada jag och andra stunden har hon störtgrinat.
Tidigare idag såg jag varför. Tre av fyra av dom första större kindtänderna är på gång. Inte konstigt att hon har ont, stackarn.
Trots att hon har ont i munnen har hon nu kommit igång med maten ordentligt efter all sjukdom på senaste tiden. Nu äter hon oss ur huset istället och det är superkul! Känns bra då vi ska tillbaka till BVC och väga om dryga månaden på grund av för liten viktuppgång. Hoppas det inte är tillfälligt!

Älskade lilla fossing ❤


PW + rumpa

Jag och Alva har precis kommit in från en 45minuters snabb promenad. Alva var vaken hela tiden och njöt lika mycket av det fina vädret som sin mamma.
Jag har även hunnit med lite rumpövningar här hemma. Så imorgon kommer jag ha en fin träningsvärk.


VÄLKOMMEN GRAVIDITETSVECKA 29


Magen v. 29 (28+0)

Vecka 29
Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Egna tankar: Jag är kissnödig K-O-N-S-T-A-N-T. Spelar ingen roll hur jag gör, om jag håller mig tills jag håller på att spricka eller om jag går på toa så fort jag känner mig kissnödig. Så månadens störta utgift har nog varit toapapper, haha. Annars har förkylningen börjat ge med sig och jag kan numera andas genom näsan igen och inget lock för öronen. Halsbrännan håller sig fortfarande borta, tack och lov. Jag känner endast av den om jag är superhungrig. Lillebror där inne är otroligt aktiv och igår låg Pierre med handen länge på magen och fick känna hur han hade fest därinne. Så mycket kände han nog inte någon gång under tiden då Alva befann sig i magen. Magen har växt, blivit stor och otymplig på väldigt kort tid vilket är påfrestande då Alva är inne i en period då hon gärna klänger och vill vara uppe i famnen och gosa. Allra charmigast är när hon somnar på magen 

Badhuset

Igår tog vi med Alva till badhuset och hon fullkomligt älskar det. Hon älskar när man kastar upp henne i luften och tar emot henne lite i vattnet så det plaskar. Det finns också som en "stol" som hon kan sitta och flyta runt i. Där älskar hon också att sitta. Tror det hon gillar är viktlöskänslan. 
I "vårt" badhus finns det som en avlång pool med grundare vatten där Alva kan gå själv med troll i som det sprutar vatten ur. När hon stod där igår så hann hon inte ta emot sig och satte sig på rumpan och fick sin första kallsup. Det var väldigt läskigt, både för mig och Alva, men det gick bra och hon var lika glad igen efter att ha hostat lite.
Någon mer som älskar att vara med Alva i badhuset är Pierre. Han trivs som fisken i vattnet.
Måndagar är en väldigt bra eftermiddag att spendera i badhuset då det oftast är väldigt lugnt. 

Igår fick Alva åka pulka till badhuset ♥



Barnmorskebesök v. 28 (27+5)

Igår var det dags för ännu ett barnmorskebesök för att få lyssna på lillebror och mäta magen.
Vi pratade allmänt om hur jag mår just nu i graviditeten då jag är väldigt tät och förkyld. Från början var det influensa med feber och hela paketet men nu kan det vara graviditeten att jag är tät. Tråkigt..
Vi pratade även om mitt sjukintyg och att hon fortfarande vill att jag ska vara sjukskriven och lite om vad som händer nästa gång.
Sen när det var dags att mäta magen och lyssna på hjärtljuden så följde Pierre och Alva med. Alva tycker det är väldigt konstigt när barnmorskan klämmer och känner på mammas mage men sen när det galopperande lilla hjärtat hörs så stannar hon upp och lyssnar noga på lillebror ♥

SFmått: 27 (mitt på kurvan)
Blodtryck: 100/60
Hjärtslag: 145 slag/minut

Kvällsmagen igår v. 28 (27+5)



Dagdrömmer

Ännu en grå måndag. Jag är trött på det här vädret!
Sambon är och tränar så jag och Alva passar på att titta på bilder från i somras. Vi dagdrömmer oss bort. Sommaren vi har framför oss kommer bli fullspäckad med två (!!) små liv att se efter. En vild Alva som älskar vatten så vi kommer säkerligen spendera mycket tid i min mamma och pappas sommarstuga. 
Att titta på gamla bilder gör mig alltid tårögd. Tänk att tiden går så fort. Under en graviditet går tiden verkligen SÅ sakta men när man väl har bebisen hos sig så bokstavligen springer tiden iväg. Alvas 1årsdag har redan passerat, det är till och med två veckor sedan idag. Snart sitter jag här med ännu ett litet liv, då en lillebror. Helt underbart hur det kan arta sig. Jag kunde inte bli lyckligare ♥

Favorit i repris.
Sommarbebis på drygt 3 månader ♥

Vår söndag

Söndag med väglag och väder som säger: stanna inne. Det har snöat idag och under den nya snön ligger det massa gegg. Alltså inte barnvagnsvänligt.
Alva vaknat tidigt idag (mot sina andra mornar), 07.28. Vi satte på tvn och låg länge och myste till disney medan Alva åt välling.
Efter den "riktiga" frukosten tog vi tag i städningen här hemma och alla var involverade. Alva gick runt med skurhinken, Pierre med dammsugaren och jag dammtorkade. Så nu är det rent och fint.
Vi har varit ute en lillsväng och nu sitter vi nersjunkna i soffan efter maten. En riktigt slappsöndag.

Såhär såg vår morgon ut



Egentid

Denna lördag har bara varit. Usch. Aldrig riktigt vaknat till trots att jag ändå tog mig ut på en powerwalk ensam, utan barnvagn! Kände mig jättedum till en början och visste inte riktigt vart jag skulle göra av armarna men det var skönt.
45 minuter orkade jag med innan jag fick för jobbiga sammandragningar, alltid något.


VÄLKOMMEN GRAVIDITETSVECKA 28


Magen v. 28 (27+2)

Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?

Egna tankar: Nu börjar det bli tungt. Magen är i "vägen" och jag är kissnödig konstant. Jag drömmer jättemycket konsiga drömmar. Halsbrännan håller sig i alla fall borta fortfarande, vilken jag uppskattar!
Alva älskar magen och somnar gärna på den, helst varje kväll. Lillkillen där inne är otroligt aktiv och är igång nästan under hela min vakna tid.
Det är jättemysigt att få uppleva en graviditet igen men längtan efter upplevelsen som en förlossning är tar över. Ge mig bf nu! ♥


1års kontroll + vaccin

Tidigare idag var det dags för 1års kontrollen på BVC. Det innebar också vaccin vilket jag inte tycker om.
Hon fick en OK-stämpel i rumpan av doktorn då det gäller utvecklingen. Gå gör hon ju och kan en hel del ord vid det här laget. 
Vikten har däremot stått stilla (nästan) nu sen hon var 10 månader. Jag vet att det är för att hon har lärt sig gå och är en väldigt aktiv tjej, sen har vi också varit sjuka till och från i drygt en månad och banan och välling är det enda som har varit ätbart för damen. Detta förstod både läkaren och BVCsköterskan men dom ville ändå att jag skulle komma tillbaka med Alva om två månader och väga henne för att se så vikten sticker iväg uppåt nu när hon börjat äta igen. Längden däremot växer hon på.
Sen var det dags för vaccinet och det gick väl bra, måste jag säga. Klart att hon blev ledsen när dom stack henne med hon slutade så fort dom var färdiga, hon fick nappen och lägga sig på mitt bröst. Så stolt! ♥ 
Vår lilla yrpotta till BVCsköterska kollade inte så noga innan det gavs vaccin så dom förutsatte att Alva hade påbörjat vaccinationen mot Hepatit B så hon fick en sådan spruta idag. Det är alltså en sån vaccination som är frivillig och som kostar pengar men nu kommer vi få den gratis för att det var ett "misstag" av sköterskan själv. Det tackar vi för!
Dagens BVCbesök var lyckat!

Vid 1 år:
♥ väger Alva 10450 g
♥ är hon 79 cm lång
♥ har hon 44,2 i huvudomfång

Även fast man har fått spruta kan man pussas, älskade unge ♥

 

På bättringsvägen?

Alva är som sagt på bättringsvägen och jag hoppas på detsamma med mig själv. Feberfri både idag och igår så jag håller tummarna.
Det viktigaste är att Alva håller sig frisk då vi ska till BVC imorgon. Hon ska få 1årsvaccinet. Usch. Dock ser jag ändå fram emot att gå dit då det är över två månader sedan sist. Alltid kul att få höra hur utvecklingen ser ut för min lilla höna.

Nu ska vi fortsätta vårt "bli-friska-mys" här hemma och hoppas det ger resultat ♥

En bild från igårkväll när Alva sa 'god natt' till lillebror och somnade ♥

Sjukstuga 2.0

Alva är bättre, tack och lov!
Nu är det jag som är dålig igen! Jättedålig dessutom. Feber, tjock i h.e.l.a huvudet, ont i öron och bihålor.
Tur att jag har världens snällaste dotter som låter mig vara relativt lugn och accepterar hemmadagar ❤


Sjukstuga

Här är det sjukstuga som råder igen (om vi ens hann att bli friska sen sist). Alva har en hemsk hosta sedan två veckor tillbaka, en sån son gör SÅ ont i bröstet när man hostar. Feber har hon lite då och då, ena dagen är den hög som ett höghus och nästa är den som bortblåst. Tät i näsan är hon också! Usch!
Nu har jag åkt på detta så det är inte mycket som blir gjort här hemma.
Inatt har vi haft en helvetesnatt. Alva är så tät att hon knappt får luft. Hon tuttar lite på nappen, andas och tuttar igen. Vrider och vänder på sig och ska helst ligga i mitt ansikte.
Hoppas att all sjukdom ger med sig snart och vi får vara friska!


VÄLKOMMEN GRAVIDITETSVECKA 27


Magen v. 27 (26+0)

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer. 
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Egna tankar: Under dom två senaste veckorna har magen haft en växtspurt och blivit riktigt stor, vilket är jobbigt med en pigg 1åring. Halsbrännan som jag tidigare känt av har lugnat ner sig. Jag blir väldigt lätt anfådd. 
Annars tycker jag graviditeten flyter på väldigt bra och det är inte länge kvar.

Vardagslyx ❤

Medan sambon är och tränar och sjuklingen (Alva) sover lyxar jag till det med en bok i ena handen och kaffe i den andra.
Det kallar jag vardagslyx.


12 månader av ren lycka

Igår fyllde Alva 1år, 1 HELT ÅR! -tiden bara flyger iväg och hon är ingen liten bebis längre..
Vi hade en bra men lite stressig dag (som vanligt), haha. 
Alva har fått jättemycket presenter dessa kalasfyllda dagar så nu är hela vårt vardagsrum fylld med leksaker!
Hon uppskattar allt och går från leksak till leksak och undersöker alla dom nya finesser. 

Vid 12 månader:
♥ Har hon lärt sig sätta rätt kloss på rätt plats (olika former)
♥ Lyssnar hon äntligen på 'nej' och 'ajaj'
♥ Äter hon själv med sked eller gaffel
♥ Är hon VÄRLDSBÄST att klä på sig kläder (hjälper till att sträcka ut armen för att få på tröjan, sträcker upp en fot när strumpan ska på)
♥ Har hon gått från att vara väldigt lik sin pappa och blivit mer lik mig


En lite suddig bild på en 1åring som aldrig vill vara still på sitt nya vrålåk

Jag är världens stoltaste mamma till vår lilla Alva. Att få vara med henne dag ut och dag in, få vakna upp bredvid varje morgon och somna bredvid varje kväll är det allra bästa sättet att spendera, vakna och somna på. Jag skulle inte vilja byta det mot något i hela världen.
När jag tänker tillbaka på året så fäller jag glädjetårar. Mamma älskar dig, Alva Alicia Lindstam ♥
 

Tidskrävande vecka

Ja, den här veckan har varit tidskrävande. Minst sagt!
Jag har varit dunderförkyld och helst velat vara soffliggandes men det har inte hunnits med alls. Tidigare i veckan blev det både Rusta- och Ikeabesök för att inhandla lite som behövdes inför alla kalas.

I onsdags så var det meningen att jag, Pierre och Alva skulle gått och bada när Pierre kom hem men det blev ändrat ganska hastigt då det blev ett besök på barnakuten med Alva. 
Hon hade ett hårspänne i håret under dagen och plötsligt så var det borta. Hon hade länge stått bakom soffan och tittat ut genom balkongdörren, vilket hon brukar göra. Jag letade Ö-V-E-R-A-L-L-T. I kläder, på golvet, i soffan men det fanns ingenstans och jag var rädd att hon svalt det. Då det var ett plåt/metallspänne så blir det lite vasst ute i spetsen så ringde jag till rådgivningen och dom ville att jag skulle åka in för röntgen för att se om det låg i magen. Inne på akuten fick vi höra att det var bra att jag ringt eftersom hårspännet måste ut om det ligger i magen då det kan förstöra tarmar och liknanade, vilket kunde bli livshotande om man hade otur. 
Vi fick röntga och inget hårspänne låg i magen. PUST. Tack och lov! -och vi fick åka hem.
Vi tog bussen in och mötte Pierre. En sväng på stan, sen åkte vi hem.

Torsdagen gick åt till att inhandla både det ena och det andra för alla kalas vi har haft och ska ha.
Jag var även på ett möte om mina framtida studier som snart ska dra igång.

I fredags var vi återigen inne i Karlstad på förmiddagen för ett möte. Efter det var det bara att åka hem och börja förbereda maten och desserter för lördagens kalas.

Igår (lördag) var Alvas morbror, farmor, faster och kusin på besök från Linköping för att fira den snart 1åriga lilla tjejen. Hon fick jättefina presenter och vi bjöd på god mat. Vi åt oss alla mätta och blev sittandes i soffan innan vi dök på desserten som jag bakat. 
Några timmar senare åkte dom hem och Alva slocknade.

Idag har vi också haft kalas. Alvas ena uppsättning av mormor och morfar har varit här samt moster med familj. Återigen fick hon jättemycket fina presenter och vi märker nu mer än någonsin att vi är i behov av ett större boende. Haha.
Alva slocknade lika snabbt idag när kalaset var slut.

Tänk att min lilla groda fyller hela 1år imorgon! Känns som igår jag fick upp henne på bröstet för första gången samtidigt som det känns som hon alltid varit hos oss. En konstig men helt fantastik känsla! ♥