VÄLKOMMEN GRAVIDITETSVECKA 36 (35+0)


Magen v. 36 (35+0)

Vecka 36

Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.

Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Egna tankar: Nu är det inte bara tungt i jumsken utan det är tyngd på hela "musbenet", haha, på höger sida. Jag har också haft som ihållande hugg på vänster sida långt ner och allt detta beror säkert på att lillebror börjar lägga sig allt mer till rätta. Halsbrännan ger sig till känna på kvällarna, annars känner jag inte av det alls.
Jag börjar känna mig allt mer stressad inför ankomsten då vi tagit allt med alldeles för stort lugn. "Det ordnar sig alltid". Det gör det ju oftast men det kunde kanske vara skönt att vila för en gång skull. 
Igår gick jag igenom alla kläder och min kära mamma tog med sig det hem för att tvätta så nu behöver jag inte tänka på det i alla fall. 
Tänk att lillebror s.n.a.r.t är här! ♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Design by Tasnim RSS 2.0